Toon filters

Daun Eifel

Daun het hart van de Vulkanische Eifel

Om de heerlijke vulkaaneifel te verkennen is Daun een prima beginpunt. Het vulkanische verleden heeft een stempel op de omliggende landschap gedrukt en nodigt u uit om uitgestrekte wandelingen te maken. Hier begint bijvoorbeeld het mooiste gedeelte van het Lieserpad, deze loopt van Daun naar Manderscheid. Het Maare-Mosel fietspad, die in Daun begint, verbindt onze regio op een bijzonder mooie manier met de Moezel. Op een paar kilometer afstand vindt u de in Duitsland unieke Dauner Maare, de "Ogen van de Eifel", die u als bezoeker in de Vulkaaneifel niet missen mag. Hier kunt u ook de beroemde Weinfelder kapel, die in het gezonkene dorp Weinfeld staat, zien. Een bezoek aan het vulkaanmuseum is eveneens de moeite waard.

Een uniek vulkanisch landschapsbeeld vormen de drie maren bij Daun: het Gemunder Maar, het Weinfelder- of Totenmaar en het Schalkenmehrener Maar. Meer dan 10.00 jaar geleden kwam het in de Eifel vaak voor dat door het samenkomen van koud water en magna freatomagnetische explosies plaatsvonden en waardoor de trechtervormige ronde holle vorm van de vulkaanmeren ontstond.

De stad Daun, Kneipp- en geneeskrachtig mineraalbad, werd door zijn mineraalbronnen een van de belangrijkste kuuroorden in het hartje van de Vulkaaneifel. De stad ontwikkelde zich rond de stamburcht van de graven van Daun. Deze bronnen zijn nog steeds getuigen van de vulkanische activiteit. Want het binnendringende water van de neerslag vermengt zich met het agressieve vulkanische koolzuur en lost door dit procédé de mineralen uit gesteente op. Bij de interessante wandelingen stuit je overal op vulkanische kenmerken waarover vele sagen bestaan. (bron: Die Eifel in Farbild)

Daun – over de oerknal en de kosmos

Als u met de hele familie over het nieuwe, unieke Kosmos fietspad rijdt, combineert u beweging met onderwijs. De hele kosmos aan een klein riviertje : Op het Kosmos-fietspad Kleine Kyll tussen Daun en Manderscheid in de Eifel, zijn de oneindige uitgestrektheden van het heelal in 20 kilometer verpakt. Dat wat men zich in ruimte en tijd niet voorstellen kan, kunt u hier te weten komen. Op informatieborden wordt de materie duidelijk onder ogen gebracht. Via Daun is het kosmosfietspad direct met het Maren-Moezel-fietspad verbonden. Men kan daarom deze twee paden goed in één weekend combineren. Het kosmosfietspad is op een paar honderd meter na geheel geasfalteerd en er zijn maar een paar kleine hellingen.

Daun – puur fietsplezier – het Maare-Moezel-fietspad

Daun. Vroeger zoefden hier de treinpassagiers langs, maar dat is nu voorbij. Op de vroegere spoorbaan tussen Daun en Bernkastel-Kues is het in totaal 55 kilometer lange Maren-Moezel-fietspad ontstaan en biedt alle fietsfans en vooral kinderen als kindervriendelijk fietspad een ongestoorde tocht. Ontspannen fietsen over viaducten, bruggen, door de vroegere spoorwegtunnels en door het fantastische landschap wordt u hier geboden. Over de zogenaamde ‚belevenisstroken’ komt u in de open landschappen terecht naar bijvoorbeeld de maren, de lavabom in Strohn of naar de klokkengieterij in Brockscheid. Onderweg komt u romantische restaurantjes en café’s tegen waar u de regionale lekkerijen kunt proberen.

Een grote attraktie in Daun is het Wild- & Erlebnispark. Het Wild- & Erlebnispark ligt midden in de Eifel in de buurt van de stad Daun in een ca. 220 ha. groot bos- en weidelandschap. Een 8 km. lange bosweg (autotocht) leidt u door dit mooie landschap van de »Vulkaneifel«. De grote ruimte maakt het voor de dieren mogelijk om te leven zoals in de vrije natuur, omdat de verschillende diersoorten zich vrij in het gebied kunnen bewegen en daarnaast ook het contact met de bezoekers kennen. Bij zes aangeduide tribunes (uitzichtspunten) langs de bosweg, kunt u uit de auto stappen en de dieren van dichterbij bekijken, fotograferen en ook voeren. Speciaal voer voor de dieren is in het park te verkrijgen. Meer informatie

De burchten van Manderscheid

De burchten van Manderscheid zijn een hoogtepunt in de Vulkaaneifel en zeker een bezoek waard. Deze bestaan uit de Oberburg en de Niederburg. Deze beide burchten symboliseren de geschiedenis van het gebied.

De Oberburg ligt op een vlak gemaakte rotspunt. Ze was omgeven door een driehoekige muur en bezat een donjon met vijf verdiepingen. De donjon is nu vrij toegankelijk en van bovenaf heeft men een prachtig uitzicht op de Niederburg en op het stadje Manderscheid. De Niederburg ligt op een rots in het dal van de Lieser. Het riviertje stroomt aan drie kanten rondom deze rots. Ook scheidt het riviertje haar van de Oberburg. De ligging in het dal had het voordeel dat men zo het verkeer in het dal kon controleren en in geval van nood zelfs het dal kon afsluiten.                                                                                                      Meer informatie

Meer informatie over Daun: www.daun.de
Vulkanhaus Strohn museum in Dau: http://www.vulkanhaus-strohn.de/  
Heimweberei-Museum Schalkenmehre: http://www.heimweberei-museum.de/  


Voor accommodaties in Daun, klikt u HIER

X