Toon filters
23 maart 2018

            

De Eifel tijdens de herfst & de winter 2017Beleef een betoverende herfst of winter in de Duitse Eifel

De herfst is met haar warme kleuren en koudere dagen een seizoen voor romantiek en culinair genieten. De Duitse Eifel is een bijzonder goede optie voor een weekend weg met uw geliefde, of een sprookjesachtige herfstvakantie met kinderen. Tijdens de kerstvakantie is er zelfs de mogelijkheid om te skieën op verschillende pistes in de Eifel.

Kleurrijke vergezichten en eeuwenoude kastelen

Het grootste toeristische seizoen van de Duitse Eifel is in de zomer en rond de kerstdagen. De herfst is daarentegen heerlijk rustig om een frisse neus te halen in de weidse natuur. De prachtige bossen kleuren in alle tinten rood en geel, eerder al uitzichtpunten zijn nu betoverend en wat is nou een betere beloning na een flinke tocht dan een kop ‘heiße Schokolade’?

Naast natuur is de Eifel rijk aan cultuur en historie. Er zijn vele kastelen, abdijen en burchten te vinden die ook geschikt zijn om te bezoeken tijdens minder mooie herfstdagen. Een van de best in tact gebleven burchten is die van Burg Satzvey. Deze waterburcht stamt uit de 14e eeuw en wordt momenteel gebruikt als decor voor vele evenementen en themafeesten. De ruïne van Slot Kasselburg, nabij Gerolstein, is met kinderen gegarandeerd een succes vanwege de spectaculaire roofvogelhows. Daarnaast is de toren van het slot te beklimmen en heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving.

Steden en dorpen in de Eifel worden gekenmerkt door de authentieke vakwerkhuisjes. Een goed voorbeeld hiervan is het stadje Monschau dat aan de rivier de Roer ligt. Het stadje is zeer toeristisch, maar tijdens de rustigere herfstmaanden zijn de hotels en vakantiewoningen goed te betalen. Grappig aan de omgeving van Monschau zijn de vele heggen die veel hoger zijn dan wij in Nederland gewend zijn. De huizenhoge hagen staan rondom huizen en boerderijen om ze te beschermen tegen de koude wind. Het zogenaamde ‘heckenlandschaft’ (lees: heggenlandschap) is heel bijzonder om te zien en dankzij de kleuren extra mooi in de herfst.

Gastronomisch genieten van lokaal bier, wijn, wild en zoetigheid

Een bezoek aan de Eifel in de herfst heeft, ook wat eten en drinken betreft, verschillende voordelen. Kenmerkend voor de Eifel, met name rondom rivier de Moezel, zijn de uitbundige wijnfeesten. Iedere gemeente heeft zijn eigen feest dat tussen juni en oktober gehouden wordt. 

Jaarlijks tijdens het eerste weekend in oktober vindt bovendien het oogstfeest plaats in Mützenich, nabij Monschau. Met dit feest wordt het oogstseizoen afgesloten en bedankt de bevolking gezamelijk voor de goede oogst.

De herfst is bovendien ook het jachtseizoen in de Eifel. Dit is te merken in de lokale restaurants waar, naast de gewone kaart, volop wildspecialiteiten te bestellen zijn. De gerechten in de Eifel zijn van oudsher wat eenvoudig maar smaakvol. In de negentiende eeuw was de Eifel een arme streek waardoor de gerechten vooral goed vullend moesten zijn. Niet altijd gunstig voor de lijn, maar op een koude herfstdag is zo’n smeuige maaltijd pure verwennerij. Probeer bijvoorbeeld de traditionele ‘knudeln’ en sluit af met een typisch Eifels gebakje.

Tijdens een vakantie in de Eifel kunt u niet heen om het bekende Bitburger bier. Dit bier komt uit het gelijknamige stadje Bitburg. Het is mogelijk om de oude brouwerij te bezoeken, dat een hele beleving is. U krijgt veel informatie en achteraf uiteraard een lekker biertje. Als bonus krijgt u nog bonnen mee om in de plaatselijke horeca te besteden. Dat is helemaal niet vervelend want ook Bitburg zelf is de moeite waard. Er zijn goede restaurantjes en een gezellige winkelstraat met boetiekjes en grotere ketens.

Sfeervolle winter in de Eifel

Duitsland staat bekend om haar kerstmarkten. De Eifel is daarop geen uitzondering. Als u aan het einde van de herfst op vakantie gaat naar Eifel kunt u verschillende leuke kerstmarkten bezoeken. De Eifel laat tijdens de wintermaanden regelmatig een schilderachtig winterlandschap zien, de sfeer van Kerst en Oud & Nieuw komen in Eifel helemaal tot leven. De liefhebbers van mooie kersttradities en kerstmarkten hoeven ook dit jaar niets te missen. Bezoek in november en december een van de vele kerstmarkten die de Eifel te bieden heeft, geniet van de prachtig versierde dorpen en steden van deze regio en koop hier uw kerstcadeaus voor dierbaren.De kerstmarken in Bad Munstereifel, Stolberg en Monschau beginnen al eind november. De kerstmarkt in Burchtstadje Monschau staat bekend als de mooiste in de regio. Geniet van de glühwein, muziek en prachtige versiering. Weet echter dat u niet de enige zal zijn, de rust van de herfst is met het begin van de kerstmarkten weer verdwenen.

De kans op een witte kerst in de Eifel is zeer groot, dus geniet tijdens de kerstvakantie van een winterwandeling door het besneeuwde landschap van de Eifel, beleef de grootste lol met de kinderen op de slee of ga op wintersport, want ook dat kan op de skipistes die de Eifel te bieden heeft.

Bezoek tijdens de kerstvakantie bijvoorbeeld de kerstmarkt in Kronenburg met zijn middeleeuwse setting of doe uw kerstinkopen op de idyllische kerstmarkt van Bad Münster Eifel. Zo zijn er in iedere grote stad prachtige grote kerstmarkten te bezoeken. Maar ook de kleinere dorpen organiseren een kerstmarkt.

En na de kerstdagen staat het volgende grote event alweer op de kalender. Oud & Nieuw wordt groots gevierd in de Eifel met tal van grote evenementen. Of u de Eifel bezoekt in november of december, u kunt tijdens deze feestelijke periode veel sfeer en gezelligheid verwachten in de Eifel, en als u geluk heeft wacht u een prachtig wit landschap. 

Eifel - diverse landschappen
In combinatie met Kerstmis is de winter een bijzondere tijd in de Eifel. De winter in Eifel biedt niet alleen een uniek natuurlandschap, maar het is ook een goede keuze voor een langlaufvakantie of een skivakantie. De Hoge Venen is bijvorbeeld geschikt voor cross-country skiën. HIER vindt u meer informatie over een wintersportvakantie naar de Eifel.

Het team van Eifelbooking wenst u een hele fijne herfst & winter toe in de Eifel!

 

Meer nieuws...

X