Vulkaan Eifel

De Vulkaneifel in de Eifel, Duitsland

De Vulkaneifel ligt in de deelstaat Rijnland-Palts en dankt zijn naam aan de vulkanische activiteit die het landschap ooit heeft gevormd. Deze sporen zijn nog steeds te vinden in de Vulakneifel, in de vorm van, kraters, natuurlijke gassen, lavaformaties en Maare. De laatst genoemde zijn meren die gevormd zijn door explosies van vulkanische gassen.

De Vulkaneifel is een prachtig gebied om een keer gezien te hebben. Leuke plaatsen in de omgeving van de Vulkaneifel zijn Daun, Gerolstein en Hillesheim.

De Laacher See is een van die meren in de Vulkaneifel. Een prachtig meer met talloze wandelroutes.

Vanaf het Tertiair was er veel vulkanische activiteit. De laatste uitbarstingen dateren van slechts ongeveer 10.000 jaar geleden. De vulkanen in de Eifel zijn gevormd boven een hot-spot, die nog actief is: het oppervlak stijgt elk jaar nog met 1 à 2 mm. Tussen de uitbarstingen zaten in het verleden telkens 10.000 à 20.000 jaar relatieve rust, wat ruimte openlaat voor de suggestie dat de Vulkaan-Eifel in de toekomst weer actief kan worden.

Verder staan in de Vulkaan-Eifel veel bijzondere bouwwerken uit de Keltische, Romeinse, Middeleeuwse en latere periodes.

In de plaats Wallenborn is een koudwater-geiser te vinden met de naam Wallende Born.

De ligging van de Vulkaaneifel loopt ongeveer gelijk met de vulkaanband van de west-Eifel. Op een strook van ca. 30 km breed en ca 50km lang hebben wetenschappers ongeveer 350 eruptiecentra kunnen vaststellen. In het landschapsbeeld vallen vulkanische landvormen als maren of kegelvormige heuvels op.

Meer informatie vindt u op:

http://www.vulkaneifel.de

http://www.geopark-vulkaneifel.de/ngpve/index.php  

Voor een hotel, camping, vakantiehuis, pension, of vakantiepark in de omgeving van de Vulkaneifel, klikt u de hier.

X
page contents